Porady:
W przepisie wykorzystujemy:
- małą papryczkę chili - jeśli chcemy, by nasze danie było ostrzejsze używamy także znajdujących się w środku ziarenek, jeśli wolimy wersję łagodniejszą, usuwamy je i kroimy samą papryczkę.
- kawałek imbiru wielkości 4-5 cm, starty na tarce
- drobne pieczarki - w przeciwieństwie do zwykłych pieczarek nie musimy ich kroić.
- czerwoną pastę curry
- fasolkę szparagową mrożoną
- ciecierzycę - możemy ją samodzielnie ugotować, ale jeśli zależy nam na czasie kupmy ciecierzycę w puszce lub w słoiku.
Aby curry wegetariańskie było odpowiednio kremowe, ale i miało charakterystyczny posmak, do jego przygotowania użyliśmy mleka kokosowego. Możecie jednak zastąpić je np. jogurtem lub śmietanką. Całe danie możemy gotować chwilę dłużej niż w przepisie, jeśli chcemy by nasze warzywa były miększe.
Notka redakcyjna:
Curry wegetariańskie to danie, które często pojawia się na naszym stole. Wykorzystując podstawowe produkty, które zawsze są w kuchni i dodając do nich różnego rodzaju warzywa możemy za każdym razem stwarzać nieco inne danie. Curry to potrawa kuchni indyjskiej, często serwowana również z mięsem - w naszym przepisie możecie zastąpić mięsem cieciorkę lub dorzucić je do curry z ciecierzycą. Jakie mięso wybrać? Postawcie na kurczaka, owoce morza lub jagnięcinę - najlepiej komponują się ze smakiem curry.
Za ostrość dania odpowiadają pasta curry i papryczka chili. Pastę warto najpierw przez chwilę podsmażyć, ponieważ wydobędzie to jej smak. Polecamy także przygotować domową pastę curry - to w końcu nic innego jak przyprawy, olej i sok z limonki utarte na gładki mus w moździerzu lub blenderze. W sklepach możecie znaleźć zarówno gotową pastę curry - zieloną, żółtą lub czerwoną - jak i przyprawę curry, która także przyda się w naszej kuchni.