Reklama

Curry z batatów to szybki i prosty przepis na orientalny obiad. Zdrowe, pełnowartościowe danie przypadnie do gustu fanom kuchni dalekowschodniej.

Składniki:

1 puszka cieciorki
1 duży batat
300 g pomidorów w puszce
100 ml mleka kokosowego
2 garści świeżego szpinaku
½ cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
sól
pieprz
curry
opcjonalnie: garść orzeszków ziemnych do posypania

Kroki przygotowania:

Curry to lekka
a zarazem rozgrzewająca potrawa pochodząca z Dalekiego Wschodu. Przypominająca nieco warzywny gulasz
może być przygotowywana na mnóstwo sposobów.
Właściwości batatówBataty
czyli słodkie ziemniaki
w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków
nie zakwaszają organizmu. Zawierają też mnóstwo beta-karotenu
który jest silnym przeciwutleniaczem
a także luteiny dobrze wpływającej na wzrok. Mają stosunkowo niedużo kalorii – 76 na 100 g. Mają też niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki
więc są rekomendowane diabetykom. Pomarańczowe
słodkie warzywa
świetnie nadają się zarówno do dań słodkich
np. brownie
jak i wytrawnych. Doskonale komponują się z pikantnymi przyprawami: kuminem
chili czy czarnym pieprzem. Wyraziste dodatki wydobywają z batatów to
co najlepsze – słodycz i delikatną konsystencję. Pieczone
świetnie zastąpią frytki lub czipsy.WykonanieCebulę obieramy i kroimy w pióra. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na szklisto. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę batata. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą
pieprzem i curry. Gotujemy przez 10 minut
a następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy przez kolejne 5 minut. Dodajemy szpinak i mleko kokosowe. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama