Pyszne curry z brokułami i wołowiną to doskonały pomysł na rozgrzewający jesienny obiad.
Składniki:
1 kg ugotowanych w skórce czerwonych buraków
4 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru papryczka chili kilka gałązek kolendry
2 łyżki podstawowej wersji curry + 1/2 łyżeczki mielonych goździków + 6 „kapsułek” kardamonu
po 3 łyżki pasty pomidorowej i melasy
sól, pieprz
1,5 kg wołowiny do duszenia
olej
2 duże czerwone cebule
Kroki przygotowania:
Buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę
1/3 miksujemy na pastę z obranym czosnkiem i imbirem, papryczką chili (bez pestek), kolendrą, curry, goździkami i rozmiażdżonym kardamonem, pastą pomidorową i melasą
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso czyścimy z błon, kroimy na spore kawałki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, partiami obsmażamy mięso ze wszystkich stron, na dużym ogniu, po czym odkładamy do miski i przykrywamy grubą warstwą folii aluminiowej.
Do garnka dolewamy jeszcze trochę oleju, wkładamy pokrojone w piórka cebule i szklimy, mieszając, aż będą zupełnie miękkie.
Dodajemy buraczaną pastę, podsmażamy, wkładamy mięso i zalewamy taką ilością gorącej wody, aby przykrywała składniki.
Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Mieszamy z odłożonymi pokrojonymi burakami, przyprawiamy do smaku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017


