Curry z dorsza i pomidorów
Dorsz w pikantnej wersji rozgrzeje nas w chłodne jesienne dni.
Składniki:
1 kg filetów z dorsza (lub innej ryby morskiej o białym mięsie)
2 łyżki oleju
2 duże, słodkie cebule
2 ząbki czosnku
2–3 łyżki podstawowej wersji curry + łyżka słodkiej mielonej papryki
3 puszki krojonych pomidorów bez skóry
1/2 l bulionu warzywnego słoiczek (340 ml) czarnych oliwek
4 strąki papryki
5–6 średniej wielkości ziemniaków
Sól, pieprz
Na marynatę:
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
Łyżka podstawowej wersji curry
Łyżeczka ostrej mielonej papryki
Sól do smaku
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty miksujemy, mieszamy z filetami rybnymi i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebule i czosnek.
Wsypujemy curry i mieloną paprykę, smażymy, aż intensywnie zapachnie. dokładamy pomidory, bulion, osączone oliwki, mieszamy, dusimy ok. 10 min.
Dodajemy papryki – oczyszczone i pokrojone w grube paski, oraz ziemniaki – obrane, przekrojone wzdłuż na ćwiartki.
Dusimy jeszcze 15 min, po czym wkładamy ryby w marynacie i dusimy jeszcze 5–7 min.
Delikatnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017


