
Curry z kaczką i szafranowym ryżem
- cebula: 1 szt.
- olej: 75 ml
- przyprawa curry: 15 g
- wiórki kokosowe: 50 g
- kaczka: 1 kg
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- kafir: 2 liście
- ocet winny: 45 ml
- kolendra: 3 gałązki
- papryka: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- ryż: 250 g
- masło: 30 g
- bulion drobiowy: 500 ml
- szafran: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Posiekaną cebulę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy curry i smażymy 2 min. Wlewamy 300 ml wrzącej wody, dodajemy sproszkowane wiórki kokosowe i gotujemy 10 min.
krok 2
Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na pozostałym oleju na złocisty kolor. Mięso osączamy i przekładamy do garnka z sosem curry, dodajemy kafir lub skórkę z limonki, ocet winny, przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Dodajemy dwie gałązki posiekanej kolendry, oczyszczone i pokrojone w kawałki papryki oraz obrany i posiekany czosnek. Przykrywamy tak, aby przykrywka była lekko uchylona i gotujemy 1 godz.
krok 4
Ryż podsmażamy na maśle. Dodajemy zagotowany bulion i szafran. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20–25 min. Curry z kaczki podajemy z ryżem posypanym pozostałą posiekaną kolendrą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

