Reklama

Kaczka we wspaniałym orientalnym stylu, ze smakowitym, żółtym ryżem zabarwionym szafranem. Smakuje przepysznie i na pewno wygoni nudę nudę z kuchni!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Posiekaną cebulę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy curry i smażymy 2 min. Wlewamy 300 ml wrzącej wody, dodajemy sproszkowane wiórki kokosowe i gotujemy 10 min.

  • krok 2

    Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na pozostałym oleju na złocisty kolor. Mięso osączamy i przekładamy do garnka z sosem curry, dodajemy kafir lub skórkę z limonki, ocet winny, przyprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 3

    Dodajemy dwie gałązki posiekanej kolendry, oczyszczone i pokrojone w kawałki papryki oraz obrany i posiekany czosnek. Przykrywamy tak, aby przykrywka była lekko uchylona i gotujemy 1 godz.

  • krok 4

    Ryż podsmażamy na maśle. Dodajemy zagotowany bulion i szafran. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20–25 min. Curry z kaczki podajemy z ryżem posypanym pozostałą posiekaną kolendrą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama