Porady:
- Warto przygotować większą porcję curry z kalafiora i od razu część zawekować lub podzielić na porcje i zamrozić.
- Przyprawę do curry do kalafiora możemy dodać w formie proszku lub czerwonej pasty.
- Smak curry z kalafiorem możemy podbić, dodając łagodny keczup dobrej jakości lub koncentrat pomidorowy.
- Dzięki dodatkowi zielonej papryczki chili curry z kalafiora jest dość pikantne. Jeśli wolimy łagodniejsze potrawy to znacznie zmniejszmy dodawaną ilość chili i koniecznie usuńmy pestki z papryki.
- W przepisie na curry z kalafiora używamy pomidorów z puszki. W sezonie, zdecydowanie lepszy efekt uzyskamy, używając świeżych, mięsistych okazów – bez skóry i pestek.
- Bardziej sycące będzie curry z kalafiora i ciecierzycy – możemy użyć tej z puszki lub ugotować ją w domu. Dodajemy ją pod koniec duszenia.
Polecamy też przepis na pakorę, czyli kawałki kalafiora smażone w cieście z mąki z ciecierzycy.
Notka redakcyjna:
Curry z kalafiora – przyprawy
Warto wiedzieć, że przepis na curry z kalafiora jest taki, że nie szkodzą mu żadne modyfikacje, a listę składników można wydłużać dowolnie. Najważniejsze są tu przyprawy curry – w proszku lub paście. Jeśli użyjemy pierwszego rodzaju, nasza potrawa będzie w stylu indyjskim, jeśli drugiego – tajskim. Domową suchą mieszankę curry robimy z kuminu, kolendry, pieprzu, chili, kurkumy i mielonego imbiru.
Najlepiej wziąć curry na początek w równych proporcjach i uprażyć na suchej patelni. Później ewentualnie wzmacniać smak, dodając więcej poszczególnych składników lub dodatkowo: cynamon, kozieradkę, gałkę muszkatołową, kardamon, koper włoski, goździki. Na własną pastę curry potrzebujemy: 8 suszonych papryczek chili, 3 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczkę nasion kuminu, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 12 ząbków czosnku, szalotkę, po łyżce natki kolendry i startego imbiru, kawałek trawy cytrynowej. Całość ucieramy w moździerzu i doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą.
Kalafior, czyli kapusta kreteńska z Cypru
Tak nazywano dawniej kalafiory, a Cypr to ich „matecznik”. Są źródłem błonnika i fitosteroli obniżających cholesterol. Najzdrowsze są na surowo, jako przekąska lub składnik sałatek. Bardzo pasują do koperku, jajek na twardo, rzodkiewki, ogórków małosolnych, młodych porów, ziemniaków, jabłek, chudej szynki, ryżu i sosów na bazie czosnku z majonezem oraz octu winnego z cukrem/miodem i musztardą.
Curry z kalafiora – wersja mięsna
Najpopularniejsze jest curry z kurczakiem i kalafiorem – z filetem podsmażonym razem z przyprawami. Można spróbować również tego dania z soczystymi udźcami kurczaka lub indyka, karkówką wieprzową lub wołową łopatką. Mięso pokrojone jak na gulasz należy obsmażyć na oleju z cebulą i przyprawami, a potem dorzucić kolejne składniki na curry z kalafiora.
Uwaga! Aby zawekować curry z kalafiora z dodatkiem mięsa, trzeba je pasteryzować przez trzy kolejne dni po około 40 min. Wtedy słoiki można bezpiecznie przechowywać nawet do sześciu miesięcy bez konieczności chłodzenia.
Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Poza wersją mięsną i wersją z sosem pomidorowym warto zrobić curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym. Taki rodzaj będzie miał łagodniejszy smak i będzie bardziej sycące. Dzięki temu dodatkowi uratujemy też zbyt pikantne danie.
Curry z kalafiora z dodatkiem mleka kokosowego będzie bliskie wersji dania z Tajlandii. Egzotyczny smak można wzmocnić dodając posiekane listki świeżej kolendry.
Do curry pasuje również chleb z patelni bez dodatku drożdży.