
Curry z kaszy jaglanej i kurczaka
- ciecierzyca: 200 g
- kasza jaglana: 1 szklanka
- cebula: 1 szt.
- żółta papryka: 2 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- korzeń imbiru: 1 łyżeczka
- czosnek: 2 ząbki
- marchewka: 2 szt.
- olej sezamowy: 1 łyżka stołowa
- masło klarowane: 1 łyżka stołowa
- filet z kurczaka: 2 szt.
- pasta curry: 1 łyżka stołowa
- pomidory w puszce: 1 puszka
- bulion drobiowy: l
- kolendra: 1 pęczek
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Cieciorkę zalewamy na noc zimną wodą, rano zmieniamy wodę i gotujemy w lekko osolonej do miękkości. Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy w 3-krotnie większej ilości wody, tak aby pozostała jędrna i sypka. Cebulę kroimy w piórka, oczyszczone papryki w paski, chili (bez pestek), obrany imbir i czosnek siekamy, marchewki tniemy w kostkę. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju i masła, wrzucamy pokrojone w paski mięso i obsmażamy ok. 5 min, odkładamy.

krok 2
Na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, szklimy, dodajemy ok. łyżki pasty curry, przesmażamy. Dodajemy papryki, chili i marchewki, dusimy aż zmiękną, następnie wkładamy pomidory z zalewą, dokładnie mieszamy, wlewamy bulion, wkładamy cieciorkę, przykrywamy, dusimy ok. 40 min, często mieszając od dna (w razie konieczności dolewamy bulionu). Przyprawiamy do smaku, mieszamy z kaszą. Przed podaniem posypujemy kolendrą.


