Przepis na curry - curry z wołowiną
Składniki:
15 dag szalotek
3 ząbki czosnku
6 dag świeżego imbiru
3 źdzbła trawy cytrynowej
czerwona papryczka chili
łyżka kurkumy
łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki słodkiej papryki
1 kg łopatki wołowej
4 łyżki oleju
sól
800 ml mleka kokosowego
3 listki limonki kaffirskiej
mąka ziemniaczana
10 dag gotowej prażonej cebulki
1/2 ogórka, chlebek naan i sambal oelek do podania
Kroki przygotowania:
Przepis na curry - curry z wołowiną
Obrane szalotki, czosnek i imbir siekamy, trawę cytrynową tłuczemy na miazgę, wypestkowane chili kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wszystkie te składniki ucieramy na pastę z kurkumą, kminkiem i papryką.
Mięso czyscimy z błon, nacieramy dokładnie z przygotowana pastą, odkładamy na noc do lodówki. Obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym oleju, oprószamy solą. Zalewamy mlekiem kokosowym, dokładamy liście limetki.
Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 80 min. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z niewielką ilością wody oraz curry, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Po zagotowaniu zestawiamy z ognia.
Posypujemy prażoną cebulką, podajemy w plastrach, z sosem, plastrami świeżego ogórka, chlebkiem naan i sambal oelek (w osobnym naczyniu).
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


