
Cycki murzynki - warstwowe ciasto
- mak: 200 g
- wiórki kokosowe: 200 g
- białko jaja: 6 szt.
- cukier: 100 g
- budyń waniliowy: 1 szt.
- mleko: 545 ml
- żelatyna: 2 łyżeczki
- cukier puder: 40 g
- masło: 325 g
- kakao: 30 g
- biszkopty: 14 szt.
- rodzynki: 14 szt.
- galaretka cytrynowa: 77 g
- woda: 200 g
- cukier waniliowy: 12 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto:
Na początku należy ubić białka na sztywną lśniącą pianę. W czasie ubijania należy dosypać cukier. Następnie należy ubijać aż do momentu, gdy masa będzie bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest wsypanie wiórek kokosowych oraz suchego maku. Całość należy delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera.
Następnie gotowe ciasto na cycki murzynki należy wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód na cycki murzynki należy piec 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Ciasto po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić.
fot. iStock krok 2
Cycki murzynki – krem:
W odlanych 150 ml mleka należy rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie należy dodać do mleka wcześniej rozmącony budyń i do gorącego mleka dodać żelatynę. Gotowy budyń należy odstawić do wystudzenia. Następnie miękkiego masła o temperaturze pokojowej należy dodać wystudzoną masę budyniową aż powstanie gładki krem.

fot. iStock krok 3
Gotowe ciasto należy przełożyć masą. Następnie należy rozpuścić galaretkę cytrynową w gorącej wodzie. W wystudzonej galaretce trzeba zanurzać okrągłe biszkopty i układać na kremie. Pozostałą galaretkę należy wylać na ciasto. Ciasto cycki murzynki należy schłodzić w lodówce.

fot. iStock krok 4
Cycki murzynki - polewa:
W ciepłym mleku należy rozpuścić 5 g żelatyny w proszku i pozostawić do napęcznienia.
Masło, kakao i cukier trzeba umieścić w garnku i podgrzać w kąpieli wodnej. Gdy składniki się połączą do masy kakaowe należy dodać mleko z żelatyną. Całość należy dokładnie wymieszać aż do dokładnego połączenia. Gotową polewę czekoladową należy rozprowadzić na biszkoptach. Na koniec pośrodku biszkopta należy ułożyć rodzynkę. Ciasto cycki murzynki należy zostawić w lodówce do stężenia przynajmniej na 8 godzin.

fot. Anna Daniluk

