Reklama

Przygotowanie: 20 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 4 porcje

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal400
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w osolonym i zakwaszonym sokiem cytrynowym wrzątku. Osączyć, ostudzić. W rondelku roztopić masło, oprószyć mąką i mieszając, zasmażyć na jasny kolor. Zasmażkę rozprowadzić wlewanym po trochu zimnym mlekiem. Sos beszamelowy, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 5 minut.

  • krok 2

    Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki ementalera i szynki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą beszamelu i obłożyć pozostałymi plasterkami sera. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama