
Cykoria zapiekana
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka: 8 plasterków
- masło: 2 łyżki stołowe
- mleko: l
- ementaler: 20 dag
- mąka: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
- cykoria: 2 szt.
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- bulion warzywny: l
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal400
Sposób przygotowania
krok 1
Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w osolonym i zakwaszonym sokiem cytrynowym wrzątku. Osączyć, ostudzić. W rondelku roztopić masło, oprószyć mąką i mieszając, zasmażyć na jasny kolor. Zasmażkę rozprowadzić wlewanym po trochu zimnym mlekiem. Sos beszamelowy, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 5 minut.
krok 2
Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki ementalera i szynki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą beszamelu i obłożyć pozostałymi plasterkami sera. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

