Reklama

DOMOWE WYROBY nie psują wątroby

Składniki:

max 3/4 szklanki cukru
około 115 g masła
1 jajo
pół łyżeczki waniliowego zapachu do ciasta
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki sody
sól szczypta
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki suszonych żurawin
około 160 g czekolady deserowej

Kroki przygotowania:

Idą Święta. Przygotowuję 3/4 szklanki suszonych żurawin, półtorej szklanki płatków owsianych, masło, jajko, zapach waniliowy, cynamon, sodę, około 160g czekolady, max 3/4 szklanki cukru. Masło ucieram z cukrem na jednolitą masę. Dodaję jajo, pół łyżeczki wanilii i dobrze ubijam. Przygotowuję szklankę mąki i sól. Do dobrze utartego ciasta dodaję szczyptę soli, szklankę mąki, łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki sody. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Do wymieszanej masy wsypuję 3/4 szklanki suszonych żurawin i półtorej szklanki płatków owsianych. Blachę wykładam ulubionym brązowym papierem do pieczenia. Ścieramy czekoladę lub łamiemy na kawałki. Ja wybrałam tarkę z dużymi oczkami. Mieszam i dodaję wcześniej przygotowaną czekoladę. Znów mieszam i masa do lepienia ciastek gotowa. Z masy lepię placki, gwiazdki lub co mi tam przyjdzie do głowy i układam w odstępach 2-3 cm. Trzeba pamiętać, że ciastka podczas pieczenia rosną i jeżeli nie zachowamy odległości to się posklejają. Pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystygnięcia. I ciastka gotowe. Idealne na wieczorne świąteczne śpiewanie kolęd.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama