Porady:
- W kompozycji ze strączkami świetnie wypada makaron typu świderki (fusilli) lub pióra (penne).
- Możemy sięgnąć po żółtą lub zieloną fasolkę szparagową, przy czym zieloną należy gotować dłużej – ok. 15–20 min.
- Czas gotowania fasolki może być różny w zależności od tego, czy strąki są młode czy starsze. Młoda żółta fasolka jest miękka już po 5 min, starsza wymaga dłuższego gotowania – nawet do 15 min.
- Jeśli chcemy zaoszczędzić wodę i przestrzeń na kuchence, możemy ugotować makaron i fasolkę w jednym garnku.
- Fasolkę możemy ugotować także na parze, co pozwala na zachowanie bardziej intensywnego smaku i większej ilości wartościowych składników odżywczych. Do gotowania na parze przyda się parowar elektryczny lub specjalna nakładka na garnek.
- Makaron z fasolką szparagową możemy posypać także innym twardym serem, np. parmezanem lub angielskim cheddarem.
Notka redakcyjna:
Makaron z fasolką szparagową – dodatki
Przepis na makaron z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem łatwo można dostosować do własnych upodobań kulinarnych. Przygotowując autorską kompozycję na obiad, możemy wybrać następujące dodatki:
- suszone pomidory – najlepiej smakują przygotowane samodzielnie z pomidorów dojrzewających na słońcu,
- kolorową paprykę – warto podsmażyć ją na patelni na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek. Można dodać pokrojoną w pióra cebulę lub czosnek w plasterkach,
- filet z kurczaka – mniej kaloryczna alternatywa dla boczku,
- ser feta – zamiennik do twardego sera typu grana padano,
- orzechy – laskowe, piniowe lub płatki migdałów.
Co można zrobić z fasolki szparagowej na obiad?
Makaron z fasolką szparagową to jeden z wielu pomysłów na obiad z sezonowymi strąkami w roli głównej. Najbardziej popularnym dodatkiem do obiadu jest fasolka szparagowa z bułką tartą. Inne smaczne potrawy to:
- sałatka z fasolką szparagową – świetny dodatek do dań z grilla,
- gulasz z fasolką i warzywami – pożywne danie jednogarnkowe z mięsem wieprzowym. Więcej na temat przygotowania i dodatków – w naszym poradniku o gulaszu wieprzowym,
- paella z kurczakiem i fasolką – danie jednogarnkowe w stylu hiszpańskim,
- risotto z fasolką – propozycja w stylu włoskim,
- kurczak z fasolką szparagową – delikatna kompozycja w sosie śmietanowym, doskonała do gotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu,
- curry z fasolką szparagową – coś dla osób, które wolą ostrzejsze smaki,
- zupa z cukinii i fasolki szparagowej – pomysł na pierwsze danie lub lekki lunch. Doskonale smakuje w towarzystwie chrupiących grzanek.
Jaki sos do fasolki szparagowej?
W podstawowym przepisie dodaliśmy słodką śmietanę, która doskonale pasuje do wędzonego boczku. Poniżej inne propozycje sosów do makaronu z fasolką szparagową: