
Deser z bezami na Wielkanoc
- mąka kukurydziana: 2 g
- jajka: 2 szt.
- brązowy cukier: 100 g
- cytryna: 1 szt.
- barwnik spożywczy: 5 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal17
- tłuszcz0g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany4g
- cukry4g
- błonnik0g
- białko0g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza (120 stopni z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Cytrynę myjemy, szorujemy i parzymy wrzątkiem. Skórkę z połowy cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałej wyciskamy pół łyżeczki soku.
krok 3
Do suchej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę (nie powinny poruszać się przy przechylaniu naczynia). Następnie dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca i sprężysta, a kryształki cukru całkowicie rozpuszczą się.
krok 4
Resztę cukru, mąkę kukurydzianą, skórkę i sok z cytryny dodajemy do bezy. Możemy również użyć 2 g żółtego barwnika spożywczego w żelu, żeby nasza beza uzyskała odpowiedni kolor. Całość ponownie ubijamy, aż uzyskamy bardzo gęstą, lśniącą i bladożółtą bezę.
krok 5
Gotową pianę przekładamy delikatnie do rękawa cukierniczego. Na przygotowaną wcześniej blachę wyciskamy około 25 okrągłych porcji (o średnicy ok. 5 cm), na które wykładamy mniejsze, 3-cm porcje – staramy się, żeby przypominały tułów i głowę pisklęcia. Zachowujemy 3-4 cm odstęp między deserkami, ponieważ beza odrobinę urośnie w trakcie pieczenia.
krok 6
Bezy pieczemy przez 30 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz. Przekładamy je na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (powinny zostać w piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygną).
krok 7
Deser z bezami na Wielkanoc możemy udekorować pisakami spożywczymi: pomarańczowym rysujemy dziób, a czarnym oczy i łapki. Warto wykorzystać żółty i dorysować pisklęciu pióra.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

