Reklama

Deser z bezami na Wielkanoc to kruche łakocie z lekką cytrynową nutą. Te urocze kurczaczki nie tylko urzekają smakiem, lecz także pięknie prezentują się na świątecznym stole. Doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. Beza to także dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych po upieczeniu wielkanocnej babki. Deser z bezami na Wielkanoc to słodycze, którym nikt się nie oprze.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal17
  • tłuszcz0g
  • tłuszcz nasycony0g
  • węglowodany4g
  • cukry4g
  • błonnik0g
  • białko0g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza (120 stopni z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Cytrynę myjemy, szorujemy i parzymy wrzątkiem. Skórkę z połowy cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałej wyciskamy pół łyżeczki soku.

  • krok 3

    Do suchej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę (nie powinny poruszać się przy przechylaniu naczynia). Następnie dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca i sprężysta, a kryształki cukru całkowicie rozpuszczą się.

  • krok 4

    Resztę cukru, mąkę kukurydzianą, skórkę i sok z cytryny dodajemy do bezy. Możemy również użyć 2 g żółtego barwnika spożywczego w żelu, żeby nasza beza uzyskała odpowiedni kolor. Całość ponownie ubijamy, aż uzyskamy bardzo gęstą, lśniącą i bladożółtą bezę.

  • krok 5

    Gotową pianę przekładamy delikatnie do rękawa cukierniczego. Na przygotowaną wcześniej blachę wyciskamy około 25 okrągłych porcji (o średnicy ok. 5 cm), na które wykładamy mniejsze, 3-cm porcje – staramy się, żeby przypominały tułów i głowę pisklęcia. Zachowujemy 3-4 cm odstęp między deserkami, ponieważ beza odrobinę urośnie w trakcie pieczenia.

  • krok 6

    Bezy pieczemy przez 30 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz. Przekładamy je na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (powinny zostać w piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygną).

  • krok 7

    Deser z bezami na Wielkanoc możemy udekorować pisakami spożywczymi: pomarańczowym rysujemy dziób, a czarnym oczy i łapki. Warto wykorzystać żółty i dorysować pisklęciu pióra.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama