
Cytrynowiec
- jajka: 3 szt.
- cukier: 305 g
- mąka pszenna: 60 g
- mąka ziemniaczana: 60 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- woda: 415 ml
- sok z cytryny: 145 ml
- budyń śmietankowy: 88 g
- masło: 200 g
- cukier puder: 130 g
- galaretka cytrynowa: 1 szt.
- śmietana 36%: 500 ml
- herbatniki: 140 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piana na biszkopt: oddzielamy białka żółtek i ubijamy je na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy łyżka po łyżce 100 g cukru.
krok 2
Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka, mąkę (pszenną i ziemniaczaną) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i łyżkę zimnej wody (15 ml). Całość ostrożnie mieszamy szpatułką do ciasta do połączenia składników.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blachę o wymiarach ok. 35×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 4
Pieczenie: masę na biszkopt przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
krok 5
Budyń na krem cytrynowy: w garnku wstawiamy do zagotowania 200 ml wody, 100 ml soku z cytryny i 200 g cukru. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy budyń śmietankowy w proszku – tak, żeby nie było grudek. Do gotującej się wody dodajemy budyń. Całość energicznie mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Ucieranie kremu: w osobnej misce miksujemy miękkie masło na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas mieszając składniki mikserem na wysokich obrotach.
krok 7
Poncz: 100 ml letniej wody mieszamy z 15 ml soku z cytryny i 5 g cukru. Ponczem nasączamy przestudzony biszkopt.
krok 8
Nakładanie kremu: na biszkopt nakładamy krem cytrynowy i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.
krok 9
Pianka cytrynowa: w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i studzimy. Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę, a gdy jest już gęsta, dodajemy 30 g cukru pudru. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.
krok 10
Lukier: w osobnym naczyniu mieszamy 30 ml soku z cytryny z pozostałym cukrem pudrem (100 g) do uzyskania gładkiej i lekko lejącej się konsystencji.
krok 11
Składanie ciasta: z lodówki wyjmujemy biszkopt z kremem cytrynowym. Na krem nakładamy piankę z bitej śmietany i galaretki. Na niej układamy herbatniki (jeden obok drugiego), które z kolei pokrywamy równomierną warstwą lukru.
krok 12
Cytrynowiec jest gotowy: ciasto należy jednak porządnie schłodzić, aby dało się pokroić w kostkę.

