Reklama

Słodkie przekąski z czarnego sezamu - polecamy domowe sezamki! Do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki. Są całkowicie wegańskie i pyszne. Można pochrupać je na podwieczorek do filiżanki kawy lub herbaty albo potraktować po prostu jako smaczną przekąskę. Zamiast kupować w sklepie - wypróbujcie nasz przepis!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Sezam prażymy na suchej patelni, przekładamy do miski i czekamy, aż wystygnie. Na gorącą patelnię wysypujemy cukier, wlewamy 3 łyżki wody. Od czasu do czasu lekko potrząsamy patelnią i czekamy, aż cukier zacznie się topić (uważajmy, aby nie przypalić; jeśli zaczyna za bardzo brązowieć, mieszamy drewnianą łyżką). Podgrzewamy, aż zrobi się z niego płynny złoty karmel bez ani jednego kryształka, a kiedy energicznie podniesiemy łyżkę z karmelem, będą się za nią ciągnąć cieniutkie „niteczki”.

  • krok 2

    Wtedy gasimy ogień, dosypujemy sezam, dokładnie mieszamy. Powstałą masę kładziemy pomiędzy dwa arkusze posmarowanego olejem papieru do pieczenia i wałkujemy ją na jak najcieńszy placek. Ostrym nożem tniemy na równe prostokąty – szybko, dopóki masa pozostaje plastyczna. Odkładamy do stwardnienia.

Porady:

W przepisie na czarne domowe sezamki wykorzystujemy:

  • czarny sezam - jeśli wolimy użyć jasnego sezamu można zamienić
  • cukier - biały
  • olej - najlepszy będzie rzepakowy lub kokosowy

Zobacz też: pełnoziarniste pity z sezamem

Notka redakcyjna:

Czarne domowe sezamki bardzo efektownie wyglądają. Warto podać je w wyższym pojemniku i postawić na stole jako przekąskę na przykład podczas imprezy. Takie sezamki są również świetną opcją na prezent - zapakowane w elegancki słoik przewiązany wstążką z pewnością ucieszą niejedną osobę. Jak wykorzystać sezamki, które nie zostały zjedzone? Można użyć ich do ciast. Pokruszmy je i dorzućmy do sernika lub połamanych na mniejsze kawałki użyjmy do dekoracji ciasta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama