
Czarne domowe sezamki
- czarny sezam: 100 g
- olej: 1 łyżeczka
- cukier: 0.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Sezam prażymy na suchej patelni, przekładamy do miski i czekamy, aż wystygnie. Na gorącą patelnię wysypujemy cukier, wlewamy 3 łyżki wody. Od czasu do czasu lekko potrząsamy patelnią i czekamy, aż cukier zacznie się topić (uważajmy, aby nie przypalić; jeśli zaczyna za bardzo brązowieć, mieszamy drewnianą łyżką). Podgrzewamy, aż zrobi się z niego płynny złoty karmel bez ani jednego kryształka, a kiedy energicznie podniesiemy łyżkę z karmelem, będą się za nią ciągnąć cieniutkie „niteczki”.

krok 2
Wtedy gasimy ogień, dosypujemy sezam, dokładnie mieszamy. Powstałą masę kładziemy pomiędzy dwa arkusze posmarowanego olejem papieru do pieczenia i wałkujemy ją na jak najcieńszy placek. Ostrym nożem tniemy na równe prostokąty – szybko, dopóki masa pozostaje plastyczna. Odkładamy do stwardnienia.


