
Czernina wielkopolska
- kaczka: 1 kg
- włoszczyzna: 1 pęczek
- ziele angielskie: 10 szt.
- grzyby leśne: 50 g
- liść laurowy: 7 szt.
- suszone śliwki: 100 g
- suszone morele: 100 g
- gruszki: 500 g
- ocet: 200 ml
- śmietana 18%: 75 ml
- mąka pszenna: 60 g
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na czerninę zaczynamy od przygotowania krwi. Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Możemy zamówić ten produkt prosto u zaufanego rzeźnika.
krok 2
Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez około 1 h aż grzybki będą miękkie. Po tym czasie do roztworu z krwi dodajemy około 2- 3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut.
krok 3
Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.

