Porady:
- Przepis na czebureki zawiera spirytus, ale jest to składnik opcjonalny. Dodaje się go, żeby ciasto na pierogi nie wchłaniało tłuszczu. Można zamiast tego użyć octu, w tej samej ilości.
- Czebureki z mięsem możemy podawać z sosem jogurtowym lub keczupem.
- Do nadzienia mięsnego warto dodać ulubione przyprawy. Jeśli lubimy pikantne potrawy, możemy użyć ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego.
- Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy lub zbity, możemy dodać do niego bulion warzywny lub mięsny. Musimy jednak uważać z jego ilością, żeby nadzienie nie było zbyt luźne – formowanie pierogów będzie wtedy trudniejsze.
- Ukraińskie czebureki możemy nadziać dowolnym mięsem mielonym. Najlepsza będzie wołowina, wieprzowina lub ich mieszanka, ale możemy również wykorzystać baraninę, jagnięcinę lub drób.
- Pierogi z mięsem przeznaczone do smażenia możemy zamrozić. W tym celu układamy je na tacy podsypanej mąką, tak żeby się nie stykały, i wkładamy do zamrażarki. Kiedy będą już całkiem twarde, przekładamy je do woreczków.
- Dla osób, które dbają o linię lub pilnują poziomu cholesterolu, lepszym pomysłem mogą okazać się pieczone czebureki. W tym celu układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, na środkową półkę, tryb góra–dół.
Notka redakcyjna:
Czebureki – inne nadzienia
Przepis na czebureki z mięsem króluje w notatkach domorosłych kucharzy, ale nie jest to jedyne nadzienie, którym można wypełnić te tradycyjne ukraińskie pierogi. Możemy przyrządzić także:
- czebureki z warzywami – do jarskiej wersji dania można wykorzystać między innymi cukinię, paprykę i pomidory lub inne warzywa, które akurat mamy pod ręką.
- czebureki z soczewicą – pierogi z soczewicą to ciekawa alternatywa dla mięsnego dania, zwłaszcza dla wegetarian i wegan, ponieważ soczewica jest pożywna i zawiera dużo białka. Można ją potraktować podobnie jak mięsny farsz, z tą różnicą, że trzeba ją wcześniej ugotować.
- czebureki z farszem ziemniaczano-serowym i suszonymi pomidorami – ten ostatni składnik to ciekawy sposób na to, żeby urozmaicić nieco tradycyjne nadzienie.
Inne pierogi ukraińskie
Czebureki to tylko jeden z rodzajów pierogów wywodzących się z tradycji ukraińskiej. Za wschodnią granicą można spotkać także:
- wareniki – gotowane pierogi ukraińskie ze słodkim lub ostrym nadzieniem. Najczęściej wypełnione serowo-ziemniaczanym farszem podobnym jak w klasycznych „ruskich”, ale mają cieńsze, delikatniejsze ciasto i zawierają więcej składników. Często nadziewane są także mięsem.
- pielmieni – są nieco mniejsze niż pierogi, dzięki czemu można zjeść je w całości, bez krojenia. Mają mięsny farsz i często stanowią dodatek do zup, czym przywodzą na myśl polskie uszka do barszczu.
Czebureki a greckie pierogi pitarakia
Różnych odpowiedników polskich czy ukraińskich pierogów można szukać w każdym zakątku świata. Czebureki do złudzenia przypominają swojego kuzyna z cieplejszego kraju, a mianowicie smażony pierożek nadziewany serem o nazwie pitarakia. Ciasto na pierogi rodem z Grecji przyrządza się bardzo podobnie, ale farsz skomponowany jest ze słonych serów, takich jak feta, pecorino i regato, oraz świeżych ziół, w tym mięty.