Reklama

Doskonały deser czekoladowy z truskawkowym musem. Charlotte to deser, w którym pyszny krem lub mus nakładamy do formy wyłożonej biszkoptami.

Składniki:

biszkopty:
12 dag mąki
3 łyżki kakao
5 jajek (osobno żółtka i białka)
15 dag cukru
mus czekoladowy:
12 dag gorzkiej czekolady 70 proc.
2 łyżki mleka
łyżka amaretto
1/2 łyżeczki żelatyny
jajko
200 ml kremówki
3 łyżki cukru
mus truskawkowy:
1/2 łyżeczki żelatyny
25 dag truskawek
łyżeczka startej skórki z limonki
1/4 łyżeczki imbiru
5 dag cukru
200 ml kremówki
dekoracja:
szklanka truskawek
polewa:
10 dag cukru kryształu
5 dag kakao
1/3 szklanki śmietany 30 proc.
łyżeczka żelatyny

Kroki przygotowania:

Na biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą jajeczną. Dosypujemy mąkę z kakao i mieszamy, uważając, by piana nie opadła, napełniamy rękaw cukierniczy z gładką końcówką o śr. 1 cm.
Dwie blachy wykładamy pergaminem. Na jednym rysujemy dwa koła o śr. 15 cm, na drugim dwa długie paski o wysokości 8 cm. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
Wyciskamy ciasto spiralnie, aby wypełniło zaznaczone koła. Z reszty wyciskamy niezbyt grube wałki na biszkopty, zachowując ok. 1 cm odstępu. Pieczemy 10 min w temp. 180°C.
Na mus czekoladowy: połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej z mlekiem i amaretto. Żelatynę moczymy w łyżce wody, gdy napęcznieje, przekładamy do ciepłej masy czekoladowej i mieszamy.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy. Schłodzoną śmietanę razem z cukrem ubijamy i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Studzimy.
Na mus truskawkowy: żelatynę moczymy w łyżce wody. Do garnuszka wrzucamy truskawki, podlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy skórkę z limonki, imbir i cukier. Gotujemy na małym ogniu 10–15 min lub aż część płynu odparuje i masa zacznie gęstnieć (jeżeli nie chcemy pestek z truskawek, to musimy przetrzeć wszystko przez sito). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i połączy z resztą masy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z przestudzonym musem truskawkowym, mieszamy i odstawiamy. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy folią.
Na spodzie układamy jeden blat biszkoptowy. Pałeczki biszkoptów układamy wokół obręczy tortu. Nakładamy mus czekoladowy, na nim kładziemy drugi blat biszkoptowy, a na nim wykładamy mus truskawkowy.
Na polewę: cukier i kakao mieszamy ze śmietaną i 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy będzie gorąca, rozpuszczamy w niej żelatynę.
Studzimy i chłodzimy w lodówce, aby zaczęła tężeć, ale zachowała płynną konsystencję. Na mus truskawkowy wylewamy polewę. Gdy zacznie tężeć, wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.

Reklama

Porady:

Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama