
Czekoladowa chmura
- gorzka czekolada: 300 g
- jajka: 6 szt.
- cukier: 125 g
- masło: 150 g
- truskawki: 100 g
- maliny: 100 g
- borówki amerykańskie: 100 g
- śmietana 30%: 500 ml
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy oraz osuszamy. Dwa jajka wbijamy do dużej miski, a z pozostałych czterech oddzielamy białko od żółtka.
krok 2
Czekolada: łamiemy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wrzucamy masło. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Na końcu powinna powstać jednolita, płynna masa czekoladowa. Odkładamy ją na bok do lekkiego ostygnięcia.
krok 3
Żółtka: wrzucamy je do dwóch jajek znajdujących się w misce. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 4
Białka: przenosimy je do głębokiego naczynia i ubijamy, stopniowo dodając cukier. Na końcu powinna powstać sztywna piana, którą następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia. Zauważymy wtedy, że jego środek delikatnie się zapadnie – to dobry znak, później nałożymy na niego krem.
krok 5
Krem: śmietankę, krem oraz cukier puder przekładamy do miski. Całość ubijamy do uzyskania sztywnej, gęstej masy.
krok 6
Czekoladowa chmura: ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Deser dekorujemy kremem mascarpone oraz owocami.

