
Czekoladowa rolada z bananami
- białko jaja: 4 szt.
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 115 g
- cukier waniliowy: 2 szt.
- sól: 3 g
- mąka: 125 g
- kakao: 50 g
- twaróg: 250 g
- jogurt naturalny: 150 ml
- śmietana 30%: 200 ml
- banany: 2 szt.
- sok z cytryny: 30 ml
- likier pomarańczowy: 40 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 225°C. Żółtka z dwoma łyżkami wody ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i kakao przesiewamy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu zsuwamy ciasto na wilgotną ściereczkę i zwijamy razem z pergaminem w roladę. Zostawiamy do ostudzenia.
krok 2
Na wypełnienie: twarożek ucieramy z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Trzy łyżki bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego, a resztę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Obrane banany przecinamy wzdłuż na ćwiartki, odcinając końce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
krok 3
Ciasto rozwijamy, skrapiamy likierem i smarujemy kremem serowym. Kawałki bananów układamy wzdłuż jednego z brzegów ciasta, które ponownie zwijamy w roladę, poczynając od brzegu z owocami. Wierzch rolady dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi plasterkami banana.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

