
Bajaderka
- rodzynki: 80 g
- rum: 100 ml
- ciastka maślane: 600 g
- herbatniki: 100 g
- masło: 100 g
- orzechy włoskie: 100 g
- gorzka czekolada: 100 g
- powidła śliwkowe: 200 g
- mleko: 100 ml
- wiórki kokosowe: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rodzynki: przekładamy do miski i zalewamy rumem. Odstawiamy na 60 min.
krok 2
Ciasto: kruszymy na mniejsze kawałki do osobnej, dużej miski. Mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
krok 3
Masło: roztapiamy na małej mocy palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Dodatki: orzechy siekamy nożem na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z powidłami śliwkowymi. Wszystkie dodatki, w tym także rodzynki z rumem, mieszamy z ciastkami przy pomocy dużej drewnianej łyżki.
krok 5
Masa na bajaderki: na koniec dodajemy roztopione masło i mleko. Całość mieszamy.
krok 6
Lepienie kulek: w dłoniach formujemy kulki o średnicy ok. 5 cm.
krok 7
Dekoracja: do osobnej miski wsypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich gotowe bajaderki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

