Reklama

Słodkie, aromatyczne, wyjątkowe ...... zapraszam na Brownie !

Składniki:

Składniki na Brownie:
* 2 gorzkie czekolady
* kostka masła
* 3 jajka
* 4 łyżki brązowego cukru
* 130 gram mąki
* szczypta soli
Składniki na krem :
* 250 ml śmietany kremówki
* 500 gram serka Ricotta
* łyżka cukru waniliowego
* 2 śmietan fixy

Kroki przygotowania:

Pieczemy Brownie:
1. Do rondla wkładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Na maluteńkim ogniu rozpuszczamy delikatnie czekoladę (nie gotujemy !!!)
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
3. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce wystudzonej (nie zimnej) masy czekoladowej. Miksujemy aby masy się połączyły.
4. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Miksujemy na najniższych obrotach, aby składniki utworzyły jednolitą masę.
5. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
6. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy 20 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika a przed nałożeniem kremu Brownie mus się całkowicie wystudzić.
Robimy krem:
1. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami
2. Ricottę miksujemy z cukrem
3. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach
Wystudzone Brownie dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama