Reklama

Pyszne czekoladowe muffinki z dodatkiem cukinii. Proste i szybkie.

Składniki:

SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 24 muffinki
113 g masła lub margaryny
miękkiej
1 szklanka cukru
1 duże jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka startej cukinii na tarce o grubych oczkach
¼ szklanki kakao
85 g gorzkiej czekolady
drobno pokrojonej
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 300 g orzechów włoskich drobno pokrojonych

Kroki przygotowania:

W dużej misce mieszamy masło razem z cukrem
solą i jajkiem. Następnie dodajemy wanilię
cukinię oraz śmietanę i łączymy trzepaczką lub mikserem. Mąkę przesiewamy razem z kakao
dodajemy pokrojoną czekoladę i dodajemy do wcześniej powstałej masy
mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub cukrem. Napełniamy ciastem prawie do pełna i obsypujemy wierzch orzechami włoskimi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu muffinki zostawiamy przy lekko uchylonym piekarniku przez 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama