
Czekoladowe salami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ciastka maślane: 300 g
- gorzka czekolada: 100 g
- masło: 100 g
- cukier puder: 200 g
- jajka: 1 szt.
- kakao: 50 g
- likier wiśniowy: 20 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal2500
- tłuszcz150g
- tłuszcz nasycony90g
- węglowodany300g
- cukry200g
- błonnik10g
- białko20g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasteczka: grubo kruszymy - wałkiem do ciasta lub w blenderze. Jeśli wybieramy pierwszą metodę i nie chcemy zabrudzić całej kuchni, polecamy umieścić je w małej torebce. Ten etap pracy szczególnie uwielbiają dzieci.
krok 2
Czekolada: łamiemy ją i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
krok 3
Masło: miękkie ucieramy z cukrem i z jajkiem na puszystą masę.
krok 4
Ciasto: łączymy roztopioną i częściowo ostudzoną czekoladę, likier wiśniowy, kakao i pokruszone ciasteczka. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego dwa wałeczki o średnicy około pięciu centymetrów.
krok 5
Chłodzenie: czekoladowe salami zawijamy ścisło w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwanaście godzin.
Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz,

