Porady:
- Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z puszki będzie równie smaczne jak to ze świeżych owoców. W sezonie można też przygotować na zapas własne brzoskwinie w syropie, które posłużą nam potem przez cały rok. Smacznym zamiennikiem całych owoców będzie też konfitura lub dżem brzoskwiniowy.
- Jeśli lubicie bardziej owocowe i lekkie desery, to z pewnością posmakuje wam również ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i galaretką. Można wykorzystać do tego dowolną galaretkę owocową w proszku lub zrobić własną na bazie żelatyny i ulubionego soku lub syropu. Zamiast żelatyny można wykorzystać do tego również agar-agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego.
- Pysznym pomysłem będzie też ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i kremem kakaowym. Taki podwójnie czekoladowy deser najlepiej smakuje zaserwowany z gałką lodów waniliowych. Smacznym dodatkiem będzie również bita śmietana.
- Gotowe ciasto czekoladowe z brzoskwiniami najlepiej trzymać w lodówce, zamknięte w pojemniku z pokrywką. Takie przechowywanie pozwoli wydłużyć jego świeżość, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się jego smakiem nawet do 5 dni.
Zobacz też przepis na sernik z brzoskwiniami w klasycznej wersji pieczonej oraz na zimno.
Notka redakcyjna:
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - o tym musisz pamiętać
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami wygląda jak z najlepszej cukierni, dlatego może wydawać się trudne w przygotowaniu. Okazuje się jednak, że przepis wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy. Aby mieć pewność, że wypiek zawsze wyjdzie idealne, należy jednak trzymać się kilku zasad. Na co trzeba zwrócić uwagę, przygotowując ciasto czekoladowe z brzoskwiniami? Po pierwsze, musimy trzymać się podanych proporcji. Dokładne odmierzanie produktów jest kluczem do tego, by uzyskać odpowiednią konsystencję i smak wszystkich warstw ciasta.
Niezwykle ważną, choć z pozoru błahą czynnością, jest przesianie sypkich składników, czyli mąki i proszku do pieczenia. Nie warto pomijać tego etapu, gdyż zajmuje to tylko chwilę, a wpływa na późniejszą strukturę wypieku. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami będzie dzięki temu napowietrzone, puszyste i pięknie wyrośnie.
Kolejnym etapem przepisu na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami jest przygotowywanie masy budyniowej. Tutaj istotne jest, aby przygotować bardzo gęsty budyń ze znacznie mniejszej ilości mleka niż sugeruje producent na opakowaniu. Ważne też, aby zarówno budyń, jak i ucierane masło miało jednakową temperaturę. Wystudzony budyń dodajemy do utartego masła stopniowo, po łyżce, ciągle ucierając. Jeśli mimo tego krem się zważy, wystarczy dodać do niego 2-3 łyżki wrzątku, ciągle miksując.
Co zrobić z brzoskwiń? Inne desery z brzoskwiniami
Brzoskwinie to fantastyczny składnik wielu pysznych przepisów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Choć większości z nas kojarzą się one z deserami, to warto je dodawać również do dań na słono. W wersji wytrawnej te owoce świetnie komponują się one z mięsem. Słodka i soczysta połówka brzoskwini będzie doskonałym dodatkiem do pieczeni i wędlin z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Taki słodki akcent doskonale pasuje także do sałatek. Najpopularniejszym połączeniem jest sałatka z brzoskwiniami i kurczakiem, ale warto wypróbować też taką z serem pleśniowym czy z mozzarellą.
Z kolei na słodko możemy wykorzystywać je do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów na zimno. Fanom ciast polecamy kruchą tartę z brzoskwiniami, natomiast wielbicielom szybkich słodkości bez pieczenia posmakuje sernik jak pascha. Ci, którzy szukają ochłody pokochają lody i sorbet brzoskwiniowy, a także koktajle i lemoniady na bazie tego owocu. Genialnie smakują też brzoskwinie grillowane, więc jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie wrzućcie kilka połówek na ruszt!