Reklama

Pyszne ciasto do herbaty.

Składniki:

Biszkopt:
2/3 szkl. mąki tortowej
2/3 szkl. cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
Składniki jak wyżej + 3 łyżki ciemnego kakao
Masa:
1 litr mleka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kakao
Dodatki:
Paczka herbatników
Puszka gotowej masy czekoladowej z mleka skandyzowanego lub puszka mleka skandyzowanego (gotować przez ok. 3h)

Kroki przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać cukier ciągle ubijając, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciemnego biszkoptu kakao dodajemy na końcu. Piec przez 30 min. w 180oC.
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać jajka i obie maki. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń z mąk i jajek. Margarynę utrzeć i dodawać po jednej łyżce przestudzony budyń. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Przełożenie:
Biszkopt ciemny- masa budyniowa biała- herbatniki- masa czekoladowa- herbatniki- masa budyniowa ciemna- biszkopt biały- polewa czekoladowa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama