
Czekoladowiec
- cukier puder: 255 g
- masło: 730 g
- żółtko: 120 g
- mąka pszenna: 300 g
- mąka ziemniaczana: 75 g
- kakao: 80 g
- proszek do pieczenia: 12 g
- cukier drobny: 110 g
- mleko: 500 ml
- budyń śmietankowy: 80 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie blatów do czekoladowca: W małej misce ucieramy 380 g masła z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia składników. Partiami dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cały czas mieszając. A następnie kakao oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z resztą składników.
krok 2
Pieczenie ciasta czekoladowego: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Pieczemy partiami. Blaty będą gotowe po około 15–20 minutach w piekarniku. Odkładamy je do wystudzenia.
krok 3
Przygotowanie kremu śmietankowo-maślanego: Do szklanki odlewamy około 180 ml mleka. Dodajemy budyń śmietankowy i dokładnie mieszamy. Pozostałą część mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, wlewamy do niej rozpuszczony budyń. Gotujemy przez około minutę, cały czas energicznie mieszając. Po tym czasie odkładamy gotowy budyń do wystudzenia. W dużej misce ucieramy pozostałe masło z cukrem, aż osiągnie konsystencję puchu. Do masy dodajemy wystudzony budyń. Kontynuujemy ucieranie do całkowitego połączenia wszystkich składników.
krok 4
Przekładanie czekoladowca: Gotowy krem maślany dzielimy na 2 równe części. Odrobinę kremy nakładamy na paterę lub talerz, na którym będziemy podawać ciasto. Smarujemy masą wierzch pierwszego blatu, a następnie przykrywamy go kolejną częścią ciasta tak, by było ono proste i stabilne. Przekładamy kolejne warstwy. Wierzch dekorujemy wedle uznania.

