Reklama

Przepis na pastę z suszonych pomidorów.

Składniki:

10 dag suszonych na słońcu pomidorów
7 łyżek oliwy
5 dag salami w kawałku
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wina
mała garść oregano
duża garść bazylii
3 łyżki soku pomidorowego
5 dag pecorino lub parmezanu
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Pomidory drobno siekamy, przekładamy do garnka, zalewamy oliwą i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy posiekane lub starte na tarce salami i posiekany czosnek. Podlewamy połową wina
i dosypujemy posiekane oregano i bazylię. Dusimy na wolnym ogniu, dolewamy resztę wina i sok pomidorowy. Całość bardzo dokładnie miksujemy i stopniowo dosypujemy starty ser. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. W razie potrzeby możemy rozrzedzić wodą, winem lub oliwą. Pastę podajemy ze świeżym chlebem na zakwasie lub z grzankami. Przyda się również jako dodatek do mięsa lub makaronu.
Zobacz podobne przepisy : Pomidory suszone z kaparami i anchois
Tartaletki z trzema serami
Roladki warzywne
Faszerowane pomidory
Pieczarki faszerowane
Ślimaczki z cukinią
Torta salata

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama