
Czerwony aksamitny sernik
Sposób przygotowania
krok 1
Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. W małej misce pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem i wylepiamy boki (na wysokość 2–3 cm) i dno tortownicy (23 cm). Przykrywamy pergaminem i pieczemy 10 min. Usuwamy pergamin, a dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz folią aluminiową, aby w czasie pieczenia w kąpieli wodnej nic nie wypłynęło.
krok 2
Na wypełnienie: temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C. Ser miksujemy z cukrem i kakao na niskich obrotach na gładką masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy śmietanę, maślankę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik spożywczy. Dalej miksujemy na niskich obrotach, aż wszystko się dobrze połączy. Wylewamy masę na przygotowany spód. Formę z ciastem delikatnie upuszczamy na blat stołu, aby uwolnić pęcherzyki powietrza, które mogą powodować pęknięcia. Tortownicę ustawiamy wewnątrz większego naczynia. Wlewamy ciepłą wodę do połowy wysokości boków tortownicy. Pieczemy przez 1 godz. 45 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na 30 min. Sernik wyjmujemy i studzimy.
krok 3
Na 1 godz. przed podaniem śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i za pomocą szprycy dekorujemy wierzch sernika, pokrywając go kremem. Wstawiamy do lodówki.



