Porady:
- Do krojenia topinamburu polecamy użyć mandoliny, dzięki czemu chipsy będą cienkie i przyjemnie chrupiące.
- Jeżeli lubicie wędzarnicze nuty, spróbujcie przygotować chipsy z dodatkiem papryki wędzonej słodkiej oraz soli Kala Namak.
- Chipsy z topinamburu możecie również przygotować w wersji na słodko – z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego będą smakować wybornie.
- Jeśli chcecie, aby chipsy były bardziej chrupiące, polecamy obniżyć temperaturę piekarnika do 150 ^C oraz wydłużyć czas pieczenia do około 55 minut.
Notka redakcyjna:
Topinambur – jak smakuje?
Bulwy topinamburu ze względu na swój delikatnie słodkawy posmak mogą przypominać karczochy lub orzechy. Przechowywane w lodówce stają się słodsze – zachodzi wówczas proces zamiany inulinę we fruktozę. Można więc, regulować ich smak w zależności od swoich upodobań.
Topinambur – wartości odżywcze
Słonecznik bulwiasty zawiera w sobie całe mnóstwo wartościowych składników, takich jak witaminy A, B6, C, E czy K. Jest on również źródłem cennych minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Topinambur wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, reguluje ciśnienie i obniża cholesterol. Jest on również polecany osobom na diecie ze względu na swą niską wartość kaloryczną. W 100 g zawiera on jedynie 72 kcal.
Chipsy z topinamburu – pieczone czy smażone?
Chipsy możecie przygotować zarówno w piekarniku, jak i w frytkownicy. Ich pieczona wersja z pewnością będzie mniej kaloryczna i zdrowsza. Z pomocą suszarki do grzybów można również przygotować je w wersji beztłuszczowej.