
Zupa grzybowa wigilijna
- suszone grzyby: 40 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- pieprz czarny: 3 szt.
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- por: 1 szt.
- seler: 100 g
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- mąka pszenna: 10 g
- masło: 15 g
- śmietana 18%: 75 g
- łazanki: 200 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal190
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby: najlepiej borowki lub podgrzybki. Płuczemy je w zimnej wodzie, zalewamy 250 ml wody. Odstawiamy na noc, żeby dobrze się namoczyły. Potem odlewamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Podsmażanie: małą cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy 30 ml oleju, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby - podsmażamy razem przez chwilę, mieszamy od czasu do czasu.
krok 3
Bulion: do garnka wlewamy 1 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy je, z czosnku zdejmujemy łupinkę. Do gotującej się wody dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku, a także obrane warzywa. Gotujemy przez ok. 30 minut. Potem dokładamy podsmażoną cebulkę z grzybami. I gotujemy kol3jn3 30 minut.
krok 4
Zasmażka: na suchą patelnię wsypujemy łyżkę maki, podsmażamy. Mieszamy drewnianą łyżką, jak zacznie nabierać brązowego koloru, dodajemy masło - łączymy składniki. Stopniowo wlewamy 125 ml wywaru z zupy. Nadal mieszamy, ale teraz lepiej będzie to robić rózgą kuchenną. Ważne jest, żeby nie było grudek z mąki. Mieszaninę przelewamy do zupy grzybowej.
krok 5
Zabielanie: garnek z zupą wigilijną zestawiamy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie i wlewamy do niej kwaśną śmietanę. Można ją też zahartować, wlewając do niej trochę zupy - mieszamy i możemy bezpiecznie przelać do garnka, teraz nie powinna się zwarzyć.
krok 6
Podanie: w oddzielnym garnku gotujemy porcję łazanek, według instrukcji podanej na opakowaniu. Z zupy wyjmujemy warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki i ponownie dodajemy do płynu. Do talerza nakładamy porcję łazanek, zalewamy je zupą grzybową wigilijną. Oprócz tego można przed podaniem posypać ją natką pietruszki.

