Reklama

Zupa grzybowa wigilijna w niektórych regionach Polski to obowiązkowe danie świąteczne. Jej bazą są grzyby i esencjonalny bulion warzywny z dopełniającym całość makaronem typu łazanki. Można robić ją w wersji czystej lub ze wszystkimi warzywami z bulionu i z ziemniakami. Dużą popularnością cieszy się również wersja z makaronem. Jeśli jeszcze nie jedliście zupy grzybowej wigilijnej z łazankami, musicie koniecznie to zmienić, bo tego smaku nie da się zapomnieć.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal190
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Grzyby: najlepiej borowki lub podgrzybki. Płuczemy je w zimnej wodzie, zalewamy 250 ml wody. Odstawiamy na noc, żeby dobrze się namoczyły. Potem odlewamy je i kroimy na mniejsze kawałki.

  • krok 2

    Podsmażanie: małą cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy 30 ml oleju, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby - podsmażamy razem przez chwilę, mieszamy od czasu do czasu.

  • krok 3

    Bulion: do garnka wlewamy 1 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie obieramy warzywa i myjemy je, z czosnku zdejmujemy łupinkę. Do gotującej się wody dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku, a także obrane warzywa. Gotujemy przez ok. 30 minut. Potem dokładamy podsmażoną cebulkę z grzybami. I gotujemy kol3jn3 30 minut.

  • krok 4

    Zasmażka: na suchą patelnię wsypujemy łyżkę maki, podsmażamy. Mieszamy drewnianą łyżką, jak zacznie nabierać brązowego koloru, dodajemy masło - łączymy składniki. Stopniowo wlewamy 125 ml wywaru z zupy. Nadal mieszamy, ale teraz lepiej będzie to robić rózgą kuchenną. Ważne jest, żeby nie było grudek z mąki. Mieszaninę przelewamy do zupy grzybowej.

  • krok 5

    Zabielanie: garnek z zupą wigilijną zestawiamy z ognia, czekamy aż trochę ostygnie i wlewamy do niej kwaśną śmietanę. Można ją też zahartować, wlewając do niej trochę zupy - mieszamy i możemy bezpiecznie przelać do garnka, teraz nie powinna się zwarzyć.

  • krok 6

    Podanie: w oddzielnym garnku gotujemy porcję łazanek, według instrukcji podanej na opakowaniu. Z zupy wyjmujemy warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki i ponownie dodajemy do płynu. Do talerza nakładamy porcję łazanek, zalewamy je zupą grzybową wigilijną. Oprócz tego można przed podaniem posypać ją natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama