
Danie jednogarnkowe z makaronem
- pierś z kurczaka: 250 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- olej słonecznikowy: 60 ml
- pomidory w puszce: 400 g
- bulion warzywny: 200 ml
- makaron świderki (fusilli): 200 g
- zioła prowansalskie: 10 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 3 g
- mozzarella: 125 g
- bazylia: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: średniej wielkości cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę o wymiarach 2,5x2,5 cm. Odcedzamy pomidory z puszki - sok zachowujemy - i rozcinamy je na mniejsze kawałki.
krok 2
Smażenie: na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy i dodajemy kurczaka. Smażymy przez około 2 minuty, mieszamy, tak, żeby był podsmażony z każdej strony. Następnie dodajemy cebulę i czosnek – krótko podsmażamy.
krok 3
Sos do makaronu: do kurczaka dorzucamy pomidory i sok - ogień nieco zmniejszamy. Po chwili wlewamy bulion (mięsny lub warzywny) bądź wodę.
krok 4
Makaron: suchy wrzucamy do duszących się składników, mieszamy. Dosypujemy mieszankę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8–11 minut, aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej płynu.
krok 5
Mozzarella: w międzyczasie odsączamy kuleczki serowe, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w 1 cm kostkę. Dodajemy mniej więcej w połowie czasu gotowania i dokładnie mieszamy.
krok 6
Bazylia: myjemy ją i delikatnie osuszamy. W razie potrzeby oskubujemy listki z łodyg i grubo siekamy. Zamiast bazylii możemy użyć też natkę pietruszki.
krok 7
Podawanie: na koniec danie jednogarnkowe z makaronem doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, a następnie posypujemy świeżymi ziołami.

