
Danie z tofu z zieloną fasolką
- fasolka szparagowa: 200 g
- olej rzepakowy: 15 ml
- sezam: 10 g
- sos sojowy: 8 ml
- tofu: 400 g
- białe wino: 15 ml
- szalotka: 40 g
- zielona fasolka szparagowa: 200 g
- limonka: 1 szt.
- czosnek: 15 g
- woda: 200 ml
- gochujang: 7 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal382
- tłuszcz22g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany12g
- cukry7g
- błonnik8g
- białko30g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebulkę obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Limonkę myjemy, przekrajamy i wyciskamy sok z jednej połówki.
krok 2
Tofu wyjmujemy z opakowania i delikatnie ściskamy w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie owijamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy na talerz. Możemy je dodatkowo osuszyć, dociążając płaskim talerzem z góry przez kilka minut. Na końcu kroimy tofu na podłużne prostokąty o grubości ok. 1 cm.
krok 3
Przygotowujemy zaprawę: do niewielkiej miseczki wlewamy sos sojowy i białe wino (możemy zastąpić je sosem mirin, zyska wtedy lekko owocowy smak), dodajemy pastę gochujang, nasiona sezamu i ¾ posiekanej cebulki. Dolewamy wodę i delikatnie mieszamy, aż składniki połączą się.
krok 4
Na patelnię o średnicy 28 cm wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy. Delikatnie wykładamy tofu i smażymy na średniej mocy palnika przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyska złoty kolor. Następnie wrzucamy fasolkę, a całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Naczynie przykrywamy, zwiększamy moc palnika, doprowadzając do wrzenia, po czym dusimy potrawę przez 10 minut na średniej mocy, aż fasolka będzie miękka.
krok 5
Danie z tofu z zieloną fasolką wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą cebulką i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem. Warto wierzch posypać również odrobiną sezamu – zyska wyrazisty, orzechowy smak.
Źródło: BBCgoodfood.com,

