Reklama

Daktyle w czekoladzie to prosty deser, który powstaje w błyskawicznym tempie i bez pieczenia. Te zdrowe, wegańskie pralinki wypełnione są masłem migdałowym i orzechami włoskimi. Nie tylko pysznie smakują, ale też łączą w sobie różne tekstury. Są miękkie, soczyste, chrupiące i kremowe. Nadziewane daktyle w czekoladzie możecie zrobić na zapas – zachowają świeżość przez 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal174
  • tłuszcz8.8g
  • tłuszcz nasycony2.6g
  • węglowodany22.1g
  • cukry17.1g
  • błonnik3.1g
  • białko3.2g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: połówki orzechów włoskich prażymy na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią. Daktyle Medjool przekrajamy wzdłuż i drylujemy.

  • krok 2

    Nadziewanie: do środka każdego daktyla wkładamy po łyżeczce niesłodzonego masła migdałowego. Wypełniamy je połówkami prażonych orzechów, a następnie ostrożnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania polewy.

  • krok 3

    Polewa: gorzką czekoladę (o zawartości 99% kakao) grubo siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczamy daktyle. Najlepiej trzymać je szczypcami lub zanurzać na łyżce. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Nadziewane daktyle w czekoladzie należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez około 2 tygodnie.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama