
Daktyle w czekoladzie
- daktyle: 8 szt.
- orzechy włoskie: 8 szt.
- masło migdałowe: 8 łyżeczek
- gorzka czekolada: 50 g
- wiórki kokosowe: 1 łyżeczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal174
- tłuszcz8.8g
- tłuszcz nasycony2.6g
- węglowodany22.1g
- cukry17.1g
- błonnik3.1g
- białko3.2g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: połówki orzechów włoskich prażymy na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią. Daktyle Medjool przekrajamy wzdłuż i drylujemy.
krok 2
Nadziewanie: do środka każdego daktyla wkładamy po łyżeczce niesłodzonego masła migdałowego. Wypełniamy je połówkami prażonych orzechów, a następnie ostrożnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania polewy.
krok 3
Polewa: gorzką czekoladę (o zawartości 99% kakao) grubo siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczamy daktyle. Najlepiej trzymać je szczypcami lub zanurzać na łyżce. Posypujemy je wiórkami kokosowymi i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Nadziewane daktyle w czekoladzie należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, przez około 2 tygodnie.
Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de

