pyszne i robi wrażenie:)
Składniki:
3 paczki delicji
2 galaretki pomarańczowe
biszkopt:
5jaj,
5łyżek cukru,
10dag mąki pszennej,
6dag mąki ziemniaczanej,
1łyżeczka proszku do pieczenia.
ciasto makowo-kokosowe:
6białek,
1szklanka cukru,
0,5szkl suchego maku,
20dag wiórek kokosowych,
1/2łyzeczki proszku do pieczenia,
1łyżka mąki ziemniaczanej
krem
6żółtek,
2łyzki mąki ziemniaczanej,
1łyżka mąki pszennej,
1kostka masła,
1/2litra mleka,
1cukier wanilinowy,
1szklanka cukru
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać zółtka, ubijając dodawać pozostałe
składniki,
wstawić do piekarnika 180 stopni,
czas pieczenia 30min
ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijajac dodać resztę
składników, wymieszać i piec w piekarniku 175 stopni przez 30-40min.
krem
Odlać pół szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i
ziemniaczaną, by uzyskać konsystencję budyniu, resztę mleka zagotować
z cukrem, dodawać przygotowany budyń, zagotować. wystudzić i utrzeć z
kostką masła.
2galaretki rozpuścić w 750ml wody, wystudzić.Ciasto biszkoptowe smarujemy kremem, na krem nakładamy ciasto
makowo-kokosowe, ponownie smarujemy kremem i układamy delicje. Wcześniej
przygotowaną i średnio ściętą galaretkę wylewamy na delicje.
Wynosimy w chłodne miejsce lub do lodówki do całkowitego stęrzenia
galaretki.
Ciasto kroić, tak by na każdym kawałku znajdowała się delicja:)


