" Delikatne ciasto waniliowe z budyniem czekoladowym "
Pyszne ciasto z serków homogenizowanych z dodatkiem czekoladowego budyniu.
Składniki:
Ciasto:
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- masło - 0,5 kostki
- cukier - 0,5 szklanki
- jajka - 2 szt
Masa budyniowa:
- mleko - 1 l
- budyń czekoladowy - 3 szt
Masa serowa:
- margaryna - 0,5 kostki
- serki homogenizowane np. Danio - ok. 600 g
- cukier - 0,5 szklanki
- jajka - 3 szt
- budyń śmietankowy - 1 op
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.
Wykładamy na dużą blachę.
Masa budyniowa:
Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Gorące wylewamy na ciasto.
Masa serowa:
Białka ubijamy z odrobiną soli.
Margarynę ucieramy z cukrem.
Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane.
Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek.
Delikatnie wszystko mieszamy.
Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.
Pieczemy około 40 minut w 160C.
Smacznego!


