
Deser amaretto
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- płatki migdałowe: 20 g
- śmietana 30%: 250 ml
- cukier: 25 g
- amaretto: 80 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- ciasteczka amaretti: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Likier: wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Lekko podgrzewamy mieszankę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
krok 2
Krem: do likieru dolewamy śmietanę i ubijamy, mieszając, aż krem będzie gęsty, ale wciąż lekki i ciągnący.
krok 3
Deser amaretto: do każdego z 4 kieliszków do martini na wysokich nóżkach rozkruszamy po 2 ciasteczka. Uzupełniamy je kremem, tworząc stożek. Do podania trzymamy krem w lodówce.
krok 4
Podanie: wierzch posypujemy jeszcze jednym pokruszonym amaretti i płatkami migdałowymi.

