Porady:
- Jeśli nie mamy świeżych malin lub nie ma na nie sezonu, możemy sięgnąć po mrożone owoce i z nich przygotować deser bezowy.
- W jeszcze szybszej wersji, deser bezowy można zrobić z lodami malinowymi. Najlepsze będą domowe, wcześniej przygotowane, po które po prostu sięgamy w razie potrzeby.
- Bardziej wykwintny deser bezowy możemy przygotować również z dodatkiem serka mascarpone, który miksujemy razem ze śmietaną. Dodajemy go partiami do już ubitej kremówki. Deser bezowy z mascarpone i malinami jest jeszcze bardziej kremowy i wprost rozpływa się w ustach.
- Deser bezowy możemy przyrządzić również z innymi owocami, pasują tu w zasadzie wszystkie. Dlatego możemy wybrać swoje ulubione.
- Polecamy też spróbować wersji bez mrożenia malin, a jedynie z przestudzonym sosem malinowym. Wielbiciele czekolady mogą połączyć go z musem czekoladowym.
Notka redakcyjna:
Deser bezowy – z domowymi bezikami
Do zrobienia deseru bezowego z owocami, możemy wykorzystać minibezy, które dostępne są w sklepach lub cukierniach. Jeśli mamy jednak nieco więcej czasu, warto zrobić domowe beziki. Są doskonałe do deserów, ale też do przegryzania bez dodatków.
Będziemy potrzebowali 2 białek, 110 g cukru oraz szczyptę soli. Jak zrobić minibezy? Zaczynamy od ubicia białek wraz z solą. Są odpowiednio ubite, gdy utworzą sztywną pianę. Jak są już gotowe dodajemy do nich stopniowo cukier (najlepiej cukier puder) i ponownie ubijamy. Masę miksujemy do momentu aż stanie się gładka, sztywna i błyszcząca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Gotową masę na minibezy wykładamy na papier. Możemy w tym celu użyć rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na papier. Pieczemy je przez 50–60 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni. Gdy się upieką, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku do wystygnięcia. Takie domowe bezy świetnie smakują i doskonale pasują do deseru z malinami. Przyjemnie chrupią i smakują naprawdę wybornie.
Maliny – dlaczego warto je jeść?
Maliny rosną niemal na całym świecie, jest ich aż 250 gatunków. Jednak u nas najbardziej znane są różowe, a właściwie w kolorze malinowym. Są niezwykle zdrowe, zawierają mnóstwo witamin: C, A i z grupy B (B1, B2 i B9), a także minerały: wapń, żelazo, magnez i potas. Mają właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że opóźniają procesy starzenia się komórek. Stosowane są w czasie przeziębień, działają napotnie i obniżają wysoką temperaturę. Wspomagają leczenie kaszlu i kataru. Są też niskokaloryczne, więc nie warto od nich stronić nawet jak jesteśmy na diecie.
W kuchni wykorzystywane są zarówno do ciast, tortów, deserów, ale też do potraw wytrawnych. Robi się z nich oczywiście lody, sorbety, soki, syropy i przetwory: dżemy, konfitury. Wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście, np. do herbatek. Nie można też nie wspomnieć tu o malinach liofilizowanych, czyli suszonych sublimacyjnie, przez usunięcie z nich wody. Co ważne, proces ten nie wpływa na zmniejszenie prozdrowotnych właściwości tych owoców.