Reklama

Deser oreo to puszysty krem z dodatkiem popularnych kakaowych markiz. Bazą jest dobrze ubita śmietanka połączona z aksamitnym serkiem mascarpone. Ten słodki duet idealnie dopełniają kruche, kakaowe ciasteczka przełożone waniliowym musem. Możemy je zastąpić również herbatnikami o innym smaku: masła orzechowego, jagód, a nawet herbaty matcha. Podajmy dobrze schłodzony, udekorowane świeżą miętą. Koniecznie sprawdźcie przepis na deser oreo jak u babci Halinki.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasteczka oreo (lub inne markizy z ciemnym herbatnikiem) kruszymy na drobne kawałki (możemy przesypać ciasteczka do worka strunowego i użyć wałka). Warto również wcześniej przygotować ciasteczka oreo - przepis domowy w zdrowszej wersji.

  • krok 2

    Śmietanę kremówkę 36% wlewamy do miski i ubijamy do powstania puszystej masy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i krótko miksujemy.

  • krok 3

    Do śmietany stopniowo, po łyżce, dodajemy ser, mieszając tylko przez chwilę do połączenia składników (zbyt długo miksowane mascarpone staje się rzadkie).

  • krok 4

    Pokruszone ciasteczka oreo wykładamy na dno pucharków (możemy też wykorzystać szklanki). Przykrywamy je warstwą kremu, a na wierzch wysypujemy pozostałe markizy. Jeśli chcemy, do środka możemy dodać również kwaśne owoce, np. maliny, które przełamią słodki smak. Krem z ciastkami wstawiamy do lodówki na godzinę.

  • krok 5

    Deser oreo podajemy dobrze schłodzony, udekorowany dodatkową porcją markiz oraz listkami świeżej mięty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama