
Deser z bitą śmietaną
- śmietana 30%: 500 ml
- wanilia: 2 szt.
- cukier puder: 60 g
- jogurt grecki: 150 g
- beziki: 30 szt.
- płatki migdałowe: 45 g
- truskawki: 600 g
Sposób przygotowania
krok 1
Desery z bitej śmietany są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jak zrobić deser z bitej śmietany na szybko? Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Robimy coulis, czyli sos truskawkowy: 150 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru (30 g) i 1 laskę wanilii wrzucamy do rondla, gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i truskawki zaczną mięknąć. Wyjmujemy wanilię i przekładamy truskawki do misy blendera lub robota kuchennego. Miksujemy, aż sos będzie gładki, a następnie przecieramy do miski, aby pozbyć się pestek. Pozostawiamy do ostygnięcia.

iStock krok 2
Do śmietany kremówki dodajemy nasiona z jednej laski wanilii i cukier puder (2 łyżki = 30 g), ubijamy. Jogurt mieszamy z połową coulisu truskawkowego. Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy beziki lub pokruszoną bezę. Na to wykładamy połowę bitej śmietany i połówki truskawek (450 g), skrapiamy culisem. Ponownie warstwa bez, jogurt, truskawki i skrapiamy culisem. Ostatnia warstwa deseru z bitej śmietany to bezy, bita śmietana i truskawki. Polewamy wszystko culisem i posypujemy niewielką ilością pokruszonej bezy i prażonymi migdałami. Deser z bitej śmietany podajemy natychmiast po przygotowaniu i zanim bezy zaczną nasiąkać.

iStock

