
Deser z mascarpone
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mascarpone: 250 g
- truskawki: 300 g
- galaretka truskawkowa: 2 szt.
- dżem owocowy: 3 łyżki stołowe
- jogurt naturalny: 5 łyżek stołowych
- kiwi: 1 szt.
- mandarynki: 1 szt.
- banany: 0.5 szt.
- herbatniki: 6 szt.
- czekolada deserowa: 0.3 szt.
- otręby pszenne: 6 łyżeczek
- woda: 2.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Dwie galaretki rozpuścić w wodzie. Wrzucić truskawki zamrożone i mieszać przez chwilę. W tym czasie truskawki się rozmrożą a galaretka wystygnie i szybciej stężeje. Następnie należy rozłożyć galaretkę i truskawki do pucharków lub szklaneczek i wstawić do całkowitego stężenia.

krok 2
W tym czasie trzeba zmiksować blenderem serek mascarpone, jogurt naturalny i dżem morelowy. Następnie na zastygniętą galaretkę wyciskamy szprycą do kremu rozetki z mascarpone. Ewentualnie nakładamy łyżką. Wierzch mascarpone ozdabiamy herbatnikiem, plasterkiem kiwi, cząstką mandarynki i kawałkiem banana. Położyć kawałek czekolady i posypać łyżeczką otrąb granulowanych. W sezonie ozdabiajmy deser z mascarpone świeżymy truskawkami.


