
Deser z masy krówkowej na Wielkanoc
- mleko skondensowane: 397 g
- cukier trzcinowy: 500 g
- mleko: 150 ml
- masło: 125 g
- czekolada mleczna: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal250
- tłuszcz9g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany39g
- cukry39g
- błonnik0.2g
- białko2g
Sposób przygotowania
krok 1
Kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (zamiennie możemy wykorzystać silikonową formę do kostek lodu).
krok 2
Mleko skondensowane, cukier trzcinowy, masło i mleko (powinno być pełnotłuste, minimum 3,2%) przekładamy do rondelka ustawionego na palniku o niskiej mocy. Składniki delikatnie mieszamy, aż cały cukier się rozpuści.
krok 3
Następnie zwiększamy moc palnika i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Cały czas mieszamy, żeby gęsty płyn nie przywarł do dna rondla. Nasza masa krówkowa będzie gotowa, gdy osiągnie około 115 stopni Celsjusza (warto użyć termometru cukierniczego lub wrzucić odrobinę syropu do miseczki z zimną wodą – powinien dość szybko zastygnąć).
krok 4
Masę krówkową zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 minut, aż nieco ostygnie. Po tym czasie ubijamy ją przez kolejne 5 minut przy użyciu drewnianej łyżki (dzięki temu nasza krówka stanie się bardziej krucha).
krok 5
Czekoladę siekamy, wrzucamy do jeszcze ciepłej masy i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści (możemy również użyć łyżki kakao). Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, a wierzch wygładzamy za pomocą gumowej szpatułki. Krówkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygnięcia.
krok 6
Gotowy deser z masy krówkowej kroimy na kwadratowe cukierki. Możemy udekorować go czekoladowymi, wielkanocnymi małymi jajeczkami.
Źródło: serwis partnerski

