
Devolay z piersi kurczaka
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- jajka: 3 szt.
- masło: 4 łyżeczki
- ser żółty: 100 g
- mąka: 4 łyżki stołowe
- papryka ostra: 1 łyżeczka
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- bułka tarta: 0.5 szklanki
- masło klarowane: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal260
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy piersi kurczaka, osuszamy, kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą, aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.

krok 2
Ser kroimy na grube paski, twarde masło w mniejsze kawałki, a natkę pietruszki myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki (możemy też posiekać drobno, jak ktoś woli devolay po usmażeniu z pietruszkowym masełkiem).

krok 3
Po kolei na cztery przygotowane filety z kurczaka nakładamy po porcji sera żółtego, masło i pietruszkę. Zwijamy od najszerszej części fileta, dość ściśle, aby podczas smażenia kotlet devolay się nie rozpadł.
krok 4
Przed smażeniem obtaczamy w jajku, w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż zarumienią się na złoty kolor. Devolaj na obiad gotowy!


