
Dhansak – danie indyjskie
- olej: 15 ml
- dynia: 1 kg
- cebula: 1 szt.
- pasta curry: 40 g
- pomidory w puszce: 400 g
- mleko kokosowe: 400 g
- pita: 4 szt.
- soczewica zielona: 1 puszka
- szpinak: 200 g
- jogurt roślinny: 150 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal320
- tłuszcz17g
- węglowodany29g
- błonnik7g
- białko9g
Sposób przygotowania
krok 1
Dynia: dynię piżmową (1 sztuka o wadze około 1 kg) kroimy w kostkę i wkładamy do miski z odrobiną wody. Przykrywamy folią spożywczą, którą nakłuwamy i całą miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy przez 10 minut lub do miękkości.
krok 2
Cebula: na dużej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy. Siekamy cebulę, wrzucamy ją na patelnię. Smażymy przez kilka minut, aż zmięknie.
krok 3
Pozostałe składniki: do cebuli dodajemy pastę curry (około 4 czubatych łyżek), pomidory krojone z puszki i mleko kokosowe, gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu.
krok 4
Warzywa: wyjmujemy dynię z mikrofalówki i odcedzamy. Dynię wraz z soczewicą, świeżymi liśćmi szpinaku i odrobiną przypraw dodajemy do cebuli i dusimy jeszcze przez 2–3 minuty. Na koniec do dania indyjskiego dhansak dodajemy jogurt roślinny (idealnie sprawdzi się kokosowy).

