Porady:
- Do przygotowania ryżanki z mięsem najlepiej sprawdzą się podudzia drobiowe. Można w tym celu użyć również filetu z piersi z kurczaka.
- Przygotowując zupę ryżankę dla dziecka lub osoby na diecie lekkostrawnej, ilość przypraw należy ograniczyć do minimum.
- Ugotowaną w większej porcji ryżankę należy wystudzić i przełożyć do lodówki. Odpowiednio przechowywana zachowa świeżość przez około 4–5 dni. Można ją również przelać do szczelnych pojemników lub woreczków strunowych i zamrozić. W zamrażalniku można ją trzymać do czterech tygodni.
- Zupę ryżankę można doprawić odrobiną posiekanej natki pietruszki lub koperku. Fanom orientalnych smaków polecamy dodanie do niej sosu sojowego, cebuli dymki oraz kolendry.
- Przed gotowaniem, ryż należy dobrze wypłukać na sitku, by usunąć z jego powierzchni skrobię. Dzięki temu nie będzie on przywierał do dna garnka, a jego konsystencja po ugotowaniu będzie zdecydowanie smaczniejsza.
Notka redakcyjna:
Dodatki do zupy ryżanki
Przepis na ryżankę można przygotować na wiele sposobów. W tradycyjnej wersji, gotowanej na bulionie warzywnym, dodaje się do niej jedynie warzywa korzeniowe i ryż. Warto jednak dorzucić do niej również pokrojonego pora, nać pietruszki oraz kawałek chudego mięsa – najlepiej drobiowego. Polecamy również spróbować dietetycznej ryżanki z gotowanym selerem naciowym.
Jeżeli chcecie, by zupa była bardziej sycąca, możecie dodać do niej pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Można też ugotować ją na bazie mieszanki kalafiora, marchewki oraz zielonego groszku. Do tak przygotowanej zupy ryżowej polecamy dodać lekkostrawne pulpeciki drobiowe.
Zobacz także: zupę ryżową z selerem naciowym, cukinią i ziemniakami.
Zupę można też przyrządzić z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku. Należy jednak pamiętać, że w takiej wersji nie będzie ona już lekkostrawna. Poszukiwaczy nowych smaków może zainteresować także ryżanka o orientalnym charakterze z papryką i ryżem jaśminowym.
Dla kogo jest polecana ryżanka?
Ryżanka polecana jest praktycznie dla każdego, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci, osób borykających się z problemami gastrycznymi, rekonwalescentów i osób z przewlekłymi schorzeniami. Jest ona niezwykle delikatna dla żołądka i łatwostrawna. Posiada też doskonałe właściwości rozgrzewające oraz dostarcza wielu cennych składników odżywczych i reguluje trawienie.
Chętnie sięgają po nią również osoby na diecie redukcyjnej. Ryżanka z marchewką jest bowiem nie tylko lekkostrawna, ale i niskokaloryczna. Choć ciężko dokładnie określić ilość kalorii w jednej porcji zupy – m.in. ze względu na różnice w ilości i rodzaju użytych składników – to można przyjąć, że zawiera ona między 200 a 250 kcal. Przyjmuje się bowiem, iż 100 ml ryżanki to około 50 kalorii.