Porady:
- Do przygotowania pulpetów rybnych możemy wykorzystać dowolne filety rybne – świetnie sprawdzi się łosoś, dorsz, tuńczyk, morszczuk, sola czy karp.
- Przed realizacją przepisu na pulpety rybne należy wcześniej pozbyć się wszystkich ości z ryb – nawet jeśli wykorzystujemy rekomendowane filety rybne, to i tak warto je dokładnie wymyć i przejrzeć pod kątem obecności niepożądanych ości.
- Przy formowaniu klopsików rybnych warto lekko zmoczyć ręce – dzięki temu nie masa rybna nie będzie kleić się nam do rąk.
- Jeśli chcemy, by nasze pulpeciki rybne miały gładką i jednolitą konsystencją, to możemy wcześniej zmielić nasze filety rybne w maszynce do mielenie mięsa.
- Dobrym pomysłem jest przygotowanie pulpetów rybnych na parze – wówczas zachowają one więcej smaku, a także będą znacznie zdrowsze. Opcjonalnie możemy je przygotować również w bulionie warzywnym lub tak jak w naszym przepisie, w osolonej i wrzącej wodzie.
- W naszym przepisie na pulpety rybne, zamiast chleba tostowego możemy wykorzystać czerstwą bułkę, którą wcześniej należy namoczyć w ciepłej wodzie.
Notka redakcyjna:
Pulpety rybne – jakie dodatki?
Same klopsiki rybne mogą być nieco suche w smaku, dlatego też warto serwować je z sosem, który nie tylko podkręci smak dania, ale również nada mu odpowiedniej soczystości. Jeśli lubimy smak ryby, a zarazem nie przepadamy za dominującymi dodatkami, to świetnie sprawdzi się sos cytrynowy czy też bazyliowy, przygotowany na bazie masła i bazylii. Prawdziwym klasykiem są klopsiki rybne w sosie koperkowym, które uwielbiane są zwłaszcza przez najmłodszych fanów ryb. Przy wyborze dodatków do pulpetów rybnych warto pamiętać, że najlepiej sprawdzają się delikatne sosy, które nie dominują nad główną gwiazdą naszego dania, czyli klopsikami. Wobec tego świetnie sprawdzi się również sos musztardowy, miodowy czy też maślany. Istnieją jednak wyjątki od tej reguły – jeśli chcemy przygotować danie w stylu azjatyckim, to świetnie sprawdzą się nieco bardziej wyraziste sosy na bazie sosu sojowego, terijaki, wasabi czy mocnej musztardy.
Klopsiki rybne w zalewie octowej
Pulpety rybne świetnie sprawdzą się również w roli przekąski na imprezę czy spotkanie w gronie najbliższych. Przygotowujemy je dokładnie tak samo jak klopsiki według naszego przepisu z tą różnicą, że na samym końcu wkładamy je do słoików i zalewamy gorącą zalewą, przygotowaną na bazie: octu spirytusowego, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz ziaren gorczycy. Przed podaniem nasze pulpeciki rybne powinnyśmy odstawić do lodówki co najmniej na 24 h, a najlepiej to na całą noc. Klopsiki rybne w zalewie octowej charakteryzują się intensywnym i charakterystycznym smakiem. Są świetną i oryginalną przekąską imprezową.