Reklama

Ten tort zrobiłam na roczek synka

Składniki:

Biszkopt:
8 jaj
Niepełna szklanka cukru
Szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
Litr śmietany tortowej
4 opakowania śmietanfix
½ szkl cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Glazura czekoladowa:
2 czekolady
2/4 kostki margaryny
4 łyżki wody
Kilka kropel oleju
Masa cukrowa na dinusia:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy
barwniki spożywcze w proszku (zielony, żółty, czerwony)

Kroki przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać powoli mąke wymieszaną z proszkiem, kakao i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do dużej formy. Piec w temp.180C przez ok 35 min.
Ja kroję biszkopt na 3 części.
Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietanfixem.
Ja na koniec dodaję żelatynę -którą wcześniej należy namoczyć w 1/5 szkl.zimnej wody i rozpuścić w mikrofali, wlać do ubitej śmietany i wymieszać.
Wszystkie składniki glazury rozpuścić razem w garnku. Wystudzić.
Na biszkopt wylewamy ¼ część śmietany, na śmietanę połowę glazury (wstawiamy do lodówki i czekamy jak zastygnie) następnie kolejną część śmietany, przykrywamy drugim biszkoptem, czynność powtarzamy jeszcze raz.
masa cukrowa:
Zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut.Następnie postawić żelatynę nad parą wodną i mieszać aż się ,,rozluźni,,wsypac glukoze. Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Należy uważać ,żeby papka się nie zagotowała. Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa. Lekko ostudzić mieszankę, wlać olejek migdałowy.
Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty . Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą Planty.
Nie należy kłąść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści . Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną . Przed pokryciem tortu masą cukrową należy posmarować go masą budyniową lub na bazie masła (utarte masło z cukrem pudrem)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama