Reklama

Dirty martini jest jednym z najpopularniejszych drinków, skomponowane z ginu oraz z wytrawnego wermutu. Cechą charakterystyczną tego koktajlu jest dodanie do niego solanki z oliwek, podkreśla ona i wydobywa aromat ginu. Podane w schłodzonym, odpowiednim kieliszku, z dodatkiem oliwek nada odrobiny luksusu każdemu przyjęciu. Zapraszamy po przepis na wykwintne dirty martini.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Schładzanie: alkohol schładzamy do ok. 15°C. Kieliszek wkładamy do zamrażalnika na 5–10 minut. Czasu chłodzenia nie wliczyliśmy do czasu przygotowania drinka.

  • krok 2

    Przygotowanie dirty martini: alkohole powinny być wcześniej schłodzone . Gin, wermut, sok z oliwek oraz lód przekładamy do shakera. Wstrząsamy. Przelewamy przez sitko do zimnego kieliszka.

  • krok 3

    Oliwki: nabijamy je na wykałaczkę, wkładamy do kieliszka i serwujemy.

Porady:

  • Zamiast ginu możemy użyć w dirty martini białą wódkę, a martini powinno być wytrawne.
  • Jeśli nie posiadamy shakera całość można przełożyć do słoiczka i w nim wymieszać składniki lub po prostu połączyć składniki w kieliszku.
  • Ciekawą odmianą dirty martini jest dodanie do alkoholu szczypty pieprzu cayenne, otrzymamy wówczas oryginalny, lekko pikantny – cajun martini.
  • Shakerem nie powinno się mocno potrząsać: składniki za bardzo się zmieszają, aromaty ulatują, a lód rozpuszcza się i rozwadnia drink. Wystarczy jedynie wstrząsnąć.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama