Reklama

Przepis restauracji Twój Kucharz z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Składniki:

1,8 kg boczku ze skórą
Marynata:
4 ząbki czosnku posiekane w plastry
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej – pimento
1 łyżka mielonego kopru włoskiego
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 pęczka świeżego tymianku
1 szklanka oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Kroki przygotowania:

Oderwij listki z gałązek tymianku lub posiekaj całość, jeśli łodygi są miękkie i zielone.
Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą i wcieraj w miękką część mięsa.
Cały boczek natrzyj dokładnie solą.
Mięso przełóż do naczynia, zawiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny
Wyjmij boczek z marynaty i dokładnie ściągnij przyprawy do osobnego naczynia – zachowaj je do późniejszego użycia
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej łyżkę oleju
jak będzie gorący, obsmaż mięso z każdej strony po 1 minucie, aż nabierze złotego koloru.
Zdejmij boczek z patelni i połóż na folii aluminiowej. Nasmaruj ponownie pozostałą marynatą i zawiń szczelnie w kilka warstw folii.
Piekarnik nagrzej do 80°C i piecz mięso przez 18 godzin.
Wyjmij boczek i pozostaw do ostygnięcia.
Jak ostygnie, połóż na nim deskę do krojenia, a na niej coś ciężkiego. Boczek z deską włóż na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki boczek będzie tak miękki, że możesz go rwać palcami.

Reklama

Porady:

Po upieczeniu boczku można zdjąć z niego skórę, pociąć ją w plastry i uprażyć w głębokim, gorącym oleju na złote chrupki.

Sprawdź przepis: młode ziemniaki pesto, boczkiem i piniolami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama