
Domek z piernika
- mąka: 700 g
- kakao: 40 g
- jajka: 1 szt.
- soda oczyszczona: 5 g
- amoniak: 2 g
- przyprawa do piernika: 20 g
- sól: 2 g
- masło: 100 g
- miód: 320 g
- cukier: 440 g
- mleko: 60 ml
- białko jaja: 2 szt.
- cukier puder: 500 g
- sok z cytryny: 10 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na domek z piernika zaczynamy od przygotowania ciasta: W garnku zagotowujemy mleko z dodatkiem 220 g cukru, następnie dodajemy masło, miód oraz kakao i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już ostudzona, wbijamy do niej jajko, a następnie przesianą przez sito mąkę i sodę z amoniakiem. Wszystko zaganiatamy i odstawiamy na całą dobę.

istock krok 2
Przygotowujemy szablony z papieru, dzięki którym łatwiej będzie nam wykroić idealnie równe ścianki i dach domku. Możemy skorzystać z gotowych wzorów, dostępnych w internecie lub rozrysować własny szablon. Na ścianach wycinamy otwory na okna i drzwi, natomiast blaty, które mają być dachem, możemy dodatkowo ozdobić odciskając na nich kształt dachówek. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy wszystkie elementy i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Puste miejsca na okna domku wypełniamy rozgniecionymi landrynkami. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 10 minut.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy lukier i karmel.
Lukier: W wysokiej misce ubijamy białka i powoli, partiami dosypujemy do nich cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny.
Karmel: Do garnka wsypujemy 220 g cukru i powoli rozpuszczamy, aż zamieni się w złocisty karmel.
istock krok 3
Upieczone części domku z piernika zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie układamy wszystko i sklejamy jeszcze gorącym karmelem. Najlepiej składać domek na płaskiej powierzchni, na przykład desce do krojenia lub tacy. Sklejony domek możemy przytrzymać czymś (na przykład szklankami), aby ścianki i dach dobrze się złączyły i zastygły.

istock krok 4
Gotowy domek z piernika dekorujemy lukrem, którym nie tylko rysujemy po piernikowych ścianach i dachu, ale także możemy na niego przyklejać dodatkowe ozdoby. W tej roli sprawdzą się drobne słodycze, bakalie, a także gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Z pozostałego lukru robimy śnieg dookoła domku. Po udekorowaniu domku odstawiamy go do całkowitego wyschnięcia.

istock

